13.09.2017

Pilaantuneet omenat voi laittaa biojäteastiaan, kompostoriin tai tuoda jätekeskukselle ja jäteasemille

 

Ylimääräisiä omenoita kannattaa yrittää tarjota tuttaville, naapureille tai vaikkapa kouluihin. Jos omenoita tämän jälkeen jää tai ne ovat pilaantuneet, ne saa eteenpäin jätehuollon kautta.

Omenoita voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoriin. Omenoita biojäteastiaan laitettaessa kannattaa muistaa, että ei täytä astiaa liian täyteen, sillä käsin siirrettävä biojäteastia saa painaa enintään 60kg. Painorajat on määritelty, koska jätteenkuljettajan on pystyttävä siirtämään ja kuormaamaan biojäteastia turvallisesti. Yleensä turvallinen biojäteastian täyttöaste on noin puoliväliin saakka.

Kotitalouden omaan kompostoriin laitettaessa omenat kannattaa pilkkoa, ja niitä on suositeltavaa laittaa enintään sankollinen kerrallaan. Pilkkominen edistää omenoiden hajoamista. Kuiviketta tulee käyttää riittävästi ja kompostia pitää kääntää tarpeeksi. Aumassa tai jyrsijäsuojaamattomassa kompostissa omenoita ei saa hävittää, sillä se voi houkutella rottia.

Syksyisin omenoita otetaan vastaan myös Kontiosuon jätekeskuksella sekä ja paikallisilla jäteasemilla hintaan 5€ /henkilöautokuorma ja 10€/peräkärrykuorma.