BIOJÄTTEET KOMPOSTORIIN TAI BIOKIMPPA-ASTIAAN

Biojätekampanjamme alkaa toukokuun alussa ja kestää elokuun loppuun! Kannustamme omakotitalouksia tarttumaan kompostoriin tai biokimppaan, nyt hei biojätteet kiertoon!

Kompostorimyynti 

Perusta biokimppa 

Miksi lajitella?

Kompostorit

Meiltä löydät jyrsijäsuojattuja ja lämpöeristettyjä kompostoreja ympärivuotiseen käyttöön. Tarjoamme kahta mallia:

  • Biolan Oy:n 220 eco-pikakompostorihinta 380 €, väri vihreä tai harmaa. 
  • UK-Muovi Oy:n Greeny-kompostori, hinta 295 €, väri viinisakka, rajoitettu erä. 

Hintoihin sisältyy alv 24 %. Kompostorin mukana tulee säkki kuiviketta sekä kompostorimöyhennin.

Tilaa kompostori asiakaspalvelustamme: asiakaspalvelu@puhas.fi tai 013 318 198 (arkisin klo 8 - 16). Kompostorin voi noutaa Kontiosuon jätekeskukselta tai jäteasemilta. Varmistathan ennen noutoa varastotilanteen! Kampanja-aikana voi tarvittaessa lainata peräkärryämme Kontiosuon jätekeskukselta.

Kompostoimalla biojätteesi voit harventaa poltettavan jätteen astian tyhjennysväliä ja säästää jätemaksuissa. Kompostointi on helppo ja vaivaton tapa käsitellä kodin biojätteet, palauttaa arvokkaat ravinteet kiertoon ja vähentää ympäristökuormitusta.

Lisätietoa kompostoinnista löydät kompostointioppaasta ja nettisivuiltamme.

Biokimpalle biojäteastia käyttöön ja puolen vuoden biopussit

Kompostoinnin vaihtoehdoksi taajamissa suosittelemme biokimppaa eli yhteistä jäteastiaa biojätteen erilliskeräykselle. Tarjoamme uusille biojätteen erilliskeräyksiin liittyville biokimpoille ja yksittäisille omakotitalouksille biojäteastian veloituksetta käyttöön sekä puolen vuoden biojätepussit. Omakotialueella biokimppa on kätevä, kun biojätettä tulee vähän tai kompostointi ei ole mieluisa vaihtoehto. Lue täältä asukkaiden kokemuksia biokimpasta.

Kimppa-astia on 2 – 10 lähikiinteistön käyttämä yhteinen jäteastia, jonka tyhjennyskustannukset jaetaan käyttäjien kesken. Jakamalla biojätteen keräyskuluja ja harventamalla poltettavan jätteen tyhjennysväliä, kimppalaiset voivat laskea vuosittaisia jätemaksujaan.

Biokimppoja on mahdollista perustaa taajamiin sekä niiden välittömiin läheisyyksiin. Biokimpan mahdollisuus riippuu jätteenkuljetusreiteistä, joten asiakaspalvelusta (013 318 198) tulee kysyä, soveltuuko biokimppa alueellenne. Mikäli biokimppan perustaminen ei ole mahdollista syrjäisen sijainnin vuoksi, suosittelemme omaa kompostoria. Biojäteastioidan tyhjennyshinnat löytyvät hinnastostamme.

Hyvä tietää biokimpasta

Biojäteastia on jätehuoltomääräysten mukaan tyhjennettävä kesällä (1.5.­ – 30.9.) viikon välein ja talvella kahden viikon välein yli 4 talouden biokimpoissa. Mikäli biojätekimpassa on 2 - 4 taloutta, astia voidaan tyhjentää kesällä kahden ja talvella 4 viikon välein.

Biokimpan koko

Mahdolliset tyhjennysrytmit

 
 

Kesäaika, viikot 18 – 39

Talviaika, viikot 40 – 17

2 – 4 huoneistoa

1 tai 2 viikkoa 1, 2 tai 4 viikkoa

5 – 10 huoneistoa

1 viikko 1 tai 2 viikkoa

 

Jätehuoltomääräysten mukainen biojäteastian koko on 140­ tai 240 litraa. Astioiden koko ja määrä tulee mitoittaa siten, että niihin mahtuu kaikkien kimppaosakkaiden biojätteet siten, että ylitäytöltä vältytään. 

Biojäteastia tulee täyttää enintään puoleenväliin, jottei astia tule liian raskaaksi. Kostea biojäte on painavaa, ja täydet astiat hajoavat helposti aiheuttaen turvallisuusriskin jätteenkuljettajille.

Kimppa käyntiin

  • Ota yhteyttä asiakaspalveluumme (p. 013 318 198) ja varmista biokimpan mahdollisuus tyhjennysosoitteellenne. Saat samalla ohjeet biokimpan perustamiseen.

  • Nettisivuiltamme ja asiakaspalvelustamme saa kimppalomakkeita, johon täytetään osakkaiden tiedot ja palautetaan asiakaspalveluumme.
  • Kimpalle nimetään ns. kimppaisäntä, joka hoitaa käytännön asiat, kuten osakkaiden hyväksymisen kimppaan ja tyhjennysvälien muutokset.
  • Biojätteen kulut laskutetaan samalla laskulla poltettavan jätteen kanssa. Tyhjennyskustannukset jaetaan osakkaille heidän ilmoittamassaan suhteessa. Osakkaat sopivat laskutussuhteet keskenään.

Miksi lajitella?

Jätelainsäädännön sekä koko jätehuollon perimmäisenä tarkoituksena on jätteistä aiheutuvien terveys- ja ympäristöhaittojen ehkäisy ja minimointi. Syntyvien jätteiden tehokas käsittely ja eri jätemateriaalien hyödyntäminen raaka-aineina tai energiana ovat nykypäivää. Nykyaikainen jätteiden käsittely vähentää jätteiden ympäristökuormitusta ja siten myös terveysriskejä.

Monet jätemateriaalit ovat mahdollista hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineina, jolloin niiden kierrättäminen on myös taloudellisesti järkevää. Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteita ovat mm. kierrätyksen ja energiahyödynnyksen lisääminen. Tämä vaatii jätteiden lajittelua jo kotona, sillä syntypaikkalajittelu on onnistuneen kierrätyksen perusedellytys. Lajitellusta biojätteestä tuotetaan energiaa (biokaasua) ja lannoitetta. Biojätteiden sisältämä energia napataan talteen metaanin (CH4) muodossa. Sankollisesta biojätettä saadaan arviolta öljylitran verran energiaa. Ravinteet eivät kaasuunnu, vaan jäävät lietteeseen. Biokaasuprosessin liete on siis ravinteikasta tavaraa ja jopa luomuviljelyyn sopivaa kierrätyslannoitetta. Kotikompostorin kompostimassa on samoin ravinnerikasta kultaa kasvimaalla.

Jätteen energianhyödynnys mahdollistaa materiaalina hyödyntämiskelvottoman poltettavan jätteen hyödyntämisen energiana. Se mitä ei voida kierrättää, poltetaan jätteenpolttolaitoksella. Poltettavista jätteistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Biojätteiden osuus poltettavien jätteiden seassa on Puhaksen alueella yhä merkittävän suuri.  Biojäte aiheuttaa ongelmia jätteenpoltolle alentamalla polttojätteen lämpöarvoa ja kattilarakenteita syövyttävien suolojen osalta. Lisäksi biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet menevät poltossa täysin hukkaan.

Tarvitsemme apuasi tehokkaan energiahyödyntämisen mahdollistamiseksi. Kiitos kun lajttelet!

Lisätietoa BioKymppi Oy:n biokaasulaitoksesta.

Lisätietoa Riikinvoima Oy:n Ekovoimalaitoksesta.
 

Lisää tietoa kompostoinnista ja biokimpoista antaa jäteneuvoja Tommi Kukkonen

Puh. 050 591 4431

tommi.kukkonen@puhas.fi