TALOYHTIÖIDEN JÄTEHUOLTO

Puhas Oy tarjoaa osakaskuntiensa asukkaille jätehuollon palvelut. Taloyhtiön jätehuoltoa sopiessa on varmistettava, että jätehuolto on järjestetty Jätelain sekä kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Tältä sivulta sekä asiakaspalvelustamme saa tarpeellista tietoa jätehuollon järjestämisestä.

Palvelua perusmaksulla

Perusmaksulla katetaan monia käyttöhetkellä veloituksettomia palveluja. Kotitalouksien käytössä ovat hyötyjätteille tarkoitetut ekopisteet sekä vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden vastaanottopisteet ja kiertävät keräysautot. Vuosittain kotiin jaetaan vuosikalenterimme ja Yhteinen juttu -asiakaslehti.

Perusmaksulla saa myös Joensuun alueellisen jätelautakunnan palvelut sekä Liperissä ja Kontiolahdella kunnan tarjoamia muita jätehuoltopalveluja kuten puutarhajätteen vastaanottoa. 

Taloyhtiöllä kaksi tapaa liittyä jätehuoltoon

Taloyhtiöillä jätehuoltoon liittymisvaihtoehtoja on kaksi; oma astia tai kimppa-astia. Kimpan voi perustaa esimerkiksi kaksi taloyhtiötä yhdessä.

Taloyhtiölle uuden jätehuoltosopimuksen tai muutoksia vanhaan voi tehdä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai tämän valtuuttama henkilö sekä isännöitsijä tai huoltoyhtiön edustaja. Huoneistokohtaisissa sopimuksissa jätehuollon voi järjestää huoneiston omistaja tai vuokralainen. Uuden sopimuksen tai muutokset vanhaan voi tehdä asiakaspalveluumme puhelimitse tai sähköpostitse.

Mistä sopivat jäteastiat taloyhtiölle?

Astiakoot ja lajittelu

Taloyhtiöiden jätehuollossa käytetään pääsääntöisesti pinta-astioita, jotka ovat kooltaan 140 - 660 litraa. Astioiden kokoon, määrään sekä lajiteltaviin hyötyjätteisiin vaikuttavat mm. taloyhtiön huoneistojen lukumäärä. Jätehuoltomääräyksissä määritellään, mitä jätejakeita taloyhtiöissä tulee lajitella. 

Uutta jäteastiaa hankkiessa on hyvä varmistaa, että se on pyörällinen, konekuormaukseen soveltuva ja tehty säiden vaihtelun kestävästä muovista. Hyvä merkki laadusta on usean vuoden runkotakuu ja se, että jäteastiassa on selvästi näkyvissä astian merkki ja valmistajan leima. Jäteastioita myyvät Puhas Oy, rautakaupat ja useat jätteenkuljetusyritykset.

Jäteastioiden maksimipainot

240-litraisen jäteastian saa täyttää jätehuoltomääräysten mukaan enintään 60 kg painavaksi ja 660-litraisen jäteastian enintään 80 kg painavaksi. Painorajoista johtuen esimerkiksi biojäteastian saa täyttää enintään puoliväliin.

Jäteastioiden kunnossapito

Lumitöistä, hiekoituksesta, siivouksesta, keräysvälineen korjauksesta ja puhdistamisesta yms. kunnossapidosta vastaavat keräysvälineiden haltijat. Kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset eivät sisälly jäteastioiden tyhjennyshintoihin.

Taloyhtiön jäteastioiden pesut

Biojätastioiden kaksi peruspesua vuodessa sisältyvät tyhjennysmaksuihin. Poltettavan jätteen astia pestään kerran vuodessa 1.5. - 31.10. välisenä aikana, ja siitä veloitetaan erikseen. Tarkemmin jäteastioiden pesupalveluista >

Millainen on hyvä jätteiden keräyspaikka?

Keräyspaikan suunnittelu

Keräyspaikkaa valitessa kannattaa pohtia, onko keräyspaikan läheisyydessä jäteautolle riittävää kääntöpaikkaa, ja kestääkö keräyspaikka jopa 26-tonnisen jäteauton painon. Keräyspaikka kannattaa ottaa huomioon jo taloyhtiön suunnitteluvaiheessa.

Lisäpalvelumaksut

Taloyhtiöt sijaitsevat usein tiheästi rakennetuilla alueilla. Tällöin saatetaan joutua miettimään tarkkaan, mihin keräyspaikan voi perustaa. Jos keräyspaikka ei sovi taloyhtiön omalle maalle, on keräyspaikan perustamiselle toisen maalle kysyttävä aina maanomistajan lupa. Lisäksi on otettava huomioon mahdolliset lisäpalvelumaksut,  joita saattaa aiheutua esim. jätehuoltomääräyksistä poikkeavasta keräyspaikasta. 

Lisätietoa keräyspaikasta saat jätehuoltomääräyksistä ja asiakaspalvelustamme. Kysy lisää vaihtoehdoista, autamme keräyspaikan valinnassa mielellämme!

Jäteastioiden tyhjennykset

Taloyhtiön astioiden, niin kuin muidenkin lakisääteisten asiakkaiden astioiden tyhjennysvälit määräävät kunnalliset jätehuoltomääräykset. Eri jätejakeille on omat tyhjennysvälinsä, joiden mukaan astiat on vähintään tyhjennettävä.

Kohteissa, joissa on useampi käsin siirrettävä, max 1000 l, poltettavan jätteen astia, täydet astiat tyhjennetään ja alle 50 % jätettä sisältävät astiat jätetään tyhjentämättä. Laskutus tapahtuu todellisten tyhjennysten mukaisesti. Jos taloyhtiö haluaa, että jokainen poltettavan jätteen astia tyhjennetään huomioimatta täyttöastetta, ilmoitus asiakaspalveluumme riittää. 

Taloyhtiöiden laskutus

Taloyhtiöt saavat jätelaskun kerran kuukaudessa. Taloyhtiöiden jätelasku koostuu:

  • laskutusjakson aikana tehdyistä tyhjennystapahtumista
  • mahdollisista lisäpalvelumaksuista
  • kerran vuodessa laskutettavasta perusmaksusta, joka veloitetaan asuinhuoneistomäärän mukaan.

Lisätietoja tyhjennyshinnoista, lisäpalvelu- sekä perusmaksuista on saatavilla hinnastoistamme.

Minne hyötyjätteet, isot jäte-esineet tai vaaralliset jätteet?

Ekopisteet

Kodin pakkaus- ja muita hyötyjätteitä voi toimittaa Puhas Oy:n osakaskuntien alueella oleville ekopisteille sekä Pakkaustuottajien Rinki-ekopisteille. Ekopisteissä vastaanotetaan pisteestä riippuen paperia, pakkauskartonkia, pakkauslasia, metallia ja tekstiilejä sekä joissakin Rinki-ekopisteissä myös muovipakkauksia. 

Kontiosuon jätekeskus ja jäteasemat

Isot jäte-esineet ja jäteastiaan kuulumattomat jätteet voi viedä Kontiosuon jätekeskukseen tai paikallisille jäteasemille. Jätekeskuksessa ja jäteasemilla otetaan vastaan metalliromua, puutarhajätteitä, lasia, maa- ja kiviaineksia, käsiteltyä sekä puuta, kestopuuta ja rakennusjätettä.

Kontiosuon jätekeskuksen vastaanottohinnat >

Vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden vastaanotto

Vaarallisia jätteitä ja käytöstä poistettuja sähkölaitteita otetaan vastaan Kontiosuon jätekeskuksessa, paikallisilla jäteasemilla, kiertävissä keräysautoissa sekä muissa valvotuissa vastaanottopisteissä. Kotitaloudet ja vapaa-ajan asunnot voivat tuoda vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet vastaanottopisteisiin veloituksetta.

Vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden vastaanottopisteet ja aukioloajat >

Sähkölaitteita ja lamppuja voi palauttaa rajoitetusti myös kauppoihin. Pisimmältä ulkomitaltaan enintään 25 cm pituiset sähkölaitteet tai loisteputket voi palauttaa ilman ostovelvoitetta sähkölaitteita myyvään erikoiskauppaan, jonka pinta-ala on vähintään 200 m2, tai päivittäistavarakauppaan, jonka pinta-ala on vähintään 1000 m2. Sähkölaitteet voi palauttaa mihin tahansa kauppaan uutta vastaavaa laitetta ostettaessa. Lisätietoja SER-Kierrätys »

Tarvitaanko lisää ohjeistusta ja jäteneuvontaa?

Mitä biojätteeseen voi laittaa? Entäpä tarvitseeko lasipurkista poistaa etiketti ennen keräysastiaan laittamista? Lue lisää lajitteluohjeistamme. Voit myös ladata sähköisen lajitteluoppaan koneellesi, hakea paperiversioita toimistoltamme tai pyytää meitä postittamaan oppaita kotiisi. Pääset tutustumaan esitteisiimme Tietopankissa

Jätehuollon ja lajittelun sujumiseksi on asukkailla hyvä olla ajantasaista ohjeistusta jätteiden lajittelusta. Toimistollamme on saatavilla sekä maksullisia että veloituksettomia lajittelutauluja jätekatoksiin. Mikäli tarvitsette isomman määrän lajittelutauluja, niin varmistattehan saatavuuden etukäteen toimistoltamme. 

Järjestämme jäteneuvontatilaisuuksia taloyhtiöille, taloyhtiöiden hallituksille sekä isännöitsijöille. Jäteneuvonta on maksutonta. Meitä voi myös pyytää mukaan muihin tilaisuuksiin, joissa on tarvetta jätehuoltoalan asiantuntijalle. 

Isännöitsijän tärkeä tietää jätehuollosta

Taloyhtiöiden jätehuolto on useimmiten hoidettu keskitetysti isännöitsijöiden kautta. Isännöitsijä myös useimmiten hyväksyy asunto-osakeyhtiöiden jätehuoltolaskut, minkä vuoksi isännöitsijän on tärkeää olla perillä jätehuollosta.

Jäteviranomainen    Jätehuoltomääräykset    Jätetaksa    Jätekatos

 

Mikä lajittelussa mättää? Osallistu tutkimukseen!

Puhas Oy on mukana Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Karjalan Marttojen yhteishankkeessa, jossa pyritään kartoittamaan ja päihittämään lajitteluun liittyviä ongelmia. Kerro omat kehitysideasi ja kokemasi sudenkuopat osallistumalla tutkimukseen.