Bokahsin tekemiseen tarvitaan kaksi bokashiämpäriä. Kuva: Anu Koskela

Bokashi

Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Se on lähtöisin Japanista (boka shi = eloperäinen, käynyt aine). Biojäte fermentoituu eli käy mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Bokashissa ravinteet saadaan hyvin talteen. Hiili ei vapaudu hiilidioksidina, vaan sitoutuu materiaan. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni). 

Tarvikkeet  

  • kaksi bokashi-ämpäriä
  • mikrobirouhe
  • nestekuppi
  • rouheannostelija
  • biojätteen tasoitin

Aloituspaketteja myydään netissä (hinta 100-110 €).

Bokashi-ämpärit

Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, kunhan ne saa ilmatiiviiksi. Bokashiämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi. Ämpärissä on välipohja, jossa on reikiä. Näin nesteet pääsevät pohjalle, josta ne voidaan poistaa hanan kautta.

  • Liika kosteus aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi tuoksuu happamalta.
  • Hanan kautta saatava neste - "pokashi-pissa" - on voimakasta lannoitetta, laimenna sitä vedellä suhteessa 1:200. 

Bokashi-rouhe

Bokashirouhe koostuu vehnäleseistä, jotka on kyllästetty EM-liuoksella ja sitten kuivattu. EM-liuos sisältää EM –mikrobeja (effective micro-organism), joita ovat maitohapppobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit. 

 

Bokashirouhetta. Kuva: Anu Koskela

Aloita kompostointi

  • Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta.
  • Kerää päivittäin biojätteet, pilko ne noin 2 cm palasiksi ja laita bokashiin. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi. 
    Bokashiin voi laittaa hiilihydraattipitoista biojätettä kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita. Biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita voi laittaa mukaan pieninä erinä. Kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta ne voi kuitenkin laittaa bokashiin. Selluloosa ei fermentoidu, joten paperi ei kuulu bokashiin.
  • Laita biojätteen päälle mikrobirouhetta suhteessa 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta.
  • Laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni. Näin varmistat ilmatiiveyden.

Jatka samaan malliin niin kauan kuin tilaa riittää. Poista nestettä hanan kautta.

 

Poista nestettä hanan kautta. Kuva: Anu Koskela

Täyden bokashi-ämpärin annetaan käydä ainakin 2 viikkoa

  • Kun bokashi on täynnä, jätä se fermentoitumaan. Älä aukaise kantta turhaan.
  • Poista nesteet vähintään joka toinen päivä.
  • Kun jätät ämpärin fermentoitumaan, aloita toisen ämpärin täyttäminen.

Fermentoituminen kestää vähintään 2 viikkoa, mutta sitä voi jatkaa pitempäänkin - vaikkapa siihen saakka, kun toinenkin ämpäri on täynnä.

Valmis bokashi mullaksi

Fermentoituneen bokashin voi sekoittaa vanhaan kompostiin, tai sen voi laittaa sellaisenaan lämpökompostoriin. Fermentoitunut bokashi voidaan sekoittaa myös multaan. Seos voidaan kaivaa suoraan maahan ja päälle laitetaan 10-15 cm kerros multaa.

  • Sama voidaan tehdä talvella sisätiloissa ns. multatehtaassa (kuva alla). Huoneenlämmössä bokashi-multaseos muuttuu mullaksi muutamassa viikossa. Sen jälkeen multa voidaan varastoida ulos. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on vahvaa ravinnetta - pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua.

 

Valmista bokashia voi sekoittaa vanhaan kompostiin. Kuva: Pia Pale

Tee itse bokashi-ämpäri

  • Yksi bokashiämpäri tehdään kahdesta tavallisesta ämpäristä, jotka laitetaan sisäkkäin. Sisemmässä on pohjassa reikiä, uloimmassa on hana. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi. 
  • Poraa hanaa varten sopiva reikä ja liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis.
  • Sisemmän ämpärin pohjaan porataan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta elmukelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen.

Bokashiämpärit voi tehdä itse tavallisista ämpäreistä. Kuva: Pia Pale

Sisemmän ämpärin pohjaan tehdään reikiä. Kuva: Pia Pale

Hanaliitoksen on oltava tiivis. Kuva: Pia Pale

Lisätietoja:

Facebook/bokashi Suomi

www.hyötykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi

www.pihallaauringontahtiin.com/bokashi-ohjeet

www.viidakkotohtori.fi

Takalaiska: Bokashi