Palvelemme tänään

Asiakaspalvelu 013 318 198 8–16 8–16 8–16 8–16 8–16 Suljettu Suljettu 2.4.2021 Suljettu 5.4.2021 Suljettu 13.5.2021 Suljettu 25.6.2021 Suljettu

Kontiosuon jätekeskus 8–19 8–17 8–17 8–17 8–17 Suljettu Suljettu 2.4.2021 Suljettu 5.4.2021 Suljettu 13.5.2021 Suljettu 25.6.2021 Suljettu

Enon jäteasema Suljettu Suljettu 17–19 Suljettu Suljettu Suljettu Suljettu 24.3.2021 Suljettu 31.3.2021 Suljettu

Ilomantsin jäteasema 9–13 Suljettu Suljettu 15–19 Suljettu Suljettu Suljettu 5.4.2021 Suljettu 13.5.2021 Suljettu

Kontiolahden jäteasema 15–19 Suljettu Suljettu 9–13 Suljettu Suljettu Suljettu 5.4.2021 Suljettu 13.5.2021 Suljettu

Polvijärven jäteasema Suljettu 9–13 Suljettu 14–18 Suljettu Suljettu Suljettu 13.5.2021 Suljettu

Liperin jäteasema Itsepalveluna 6–22 Itsepalveluna 6–22, henkilökunta paikalla 14–18 Itsepalveluna 6–22 Itsepalveluna 6–22 Itsepalveluna 6–22, henkilökunta paikalla 14–18 Itsepalveluna 6–22 Itsepalveluna 6–22 16.6.2021 Itsepalveluna 6–8 ja 12–22, huoltotauko 8–12 25.6.2021 Itsepalveluna 6–22

Juhannuksen ja kesän jätteiden lajittelu

Juhannuksen ja kesän jätteiden lajittelu

22.06.2021

Juhannus lähestyy ja samalla monet aloittavat kesälomansa. Juhannuksen ja kesän aikana syntyy paljon erilaista jätettä ja ne on hyvä osata lajitella oikein. Nappaa tästä vinkit lajitteluun!

Aurinkorasvat
Muovipullossa olevat vajaat aurinkorasvat voi laittaa poltettavan jätteen astiaan. Vajaat spraypullot ovat vaarallista jätettä ja ne tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Tyhjät pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan.

Aurinkovarjot 
Kaikki varjot vastaanotetaan jätekeskuksella ja -asemilla. Metallirunkoiset varjot lajitellaan metallinkeräykseen, muoviset ja puiset puolestaan loppujätteeseen.

Grillit
Grillit voi viedä maksutta jätekeskukselle ja -asemille. Kaasu- ja pallogrillit ovat metallijätettä ja sähkögrillit lajitellaan sähkölaitteiden keräykseen. Kertakäyttögrillin pakkausmuovin voi laittaa muovipakkausten keräykseen ja jäähtyneet tuhkat kuuluvat poltettavaan jätteeseen huolellisesti jäähdytettyinä ja pussiin pakattuna pölisemisen estämiseksi. Kartonkikansi kelpaa kartongin joukkoon ja tyhjä foliokaukalo sekä metalliritilä taasen metallinkeräykseen. On huomioitava, että kertakäyttögrillin jäähtyminen saattaa kestää useita tunteja!

Grillihiilet ja tuhka
Jäähtyneenä ja kytemättömänä pussiin pakattuna poltettavaan jätteeseen. On huomioitava, että hiilien ja tuhkan jäähtyminen saattaa kestää useita tunteja.

Hyttysmyrkyt ja -karkotteet
Hyttysmyrkyt ja -karkotteet ovat yleensä vaarallisia jätteitä ja niitä otetaan jätekeskuksella ja -asemilla maksutta vastaan kotitalouksilta . Tyhjät purkit ja pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan esim. spraypullot metalliin. Sähköllä toimivat karkottimet ovat sähkölaitteita ja ne kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Jotkin karkottimet toimivat butaanikaasulla, niiden muoviset butaanisäiliöt voi tyhjinä laittaa poltettavaan jätteeseen ja metalliset metallinkeräykseen. Jos kaasua on kummassakaan säiliössä jäljellä, niin ne vastaanotetaan vaarallisena jätteenä. Niissä käytettävät nesteet ja tyynyt ovat vaarallista jätettä. Tyhjinä ja käytettyinä tyynyt tai säiliöt voi laittaa poltettavaan jätteeseen.

Kaasupullot ja -patruunat
Kaasupullot voi palauttaa myyntipisteisiin. Tyhjät kaasupatruunat on tärkeää palauttaa myyjälle tai vaarallisen jätteen keräykseen, koska tyhjänäkin ne voivat sisältää vaarallisia aineita, eikä niitä voi laittaa metallinkeräykseen. 

Kalastusvälineet
Katiskat taiteltuna ja leikattuna sekä metalliset vieheet lajitellaan metallinkeräykseen. Leikkaa kalaverkoista ja muiden kalastusvälineiden lyijypainot irti ja toimita ne vaarallisten jätteiden keräykseen. Verkot, onkivavat, siima ja muoviset kalastusvälineet kuuluvat poltettavaan jätteeseen. HUOM! Leikkaa ja pätki pitkät kappaleet, myös siimat ja verkot. Näin ne eivät kierry niin helposti ekovoimalaitoksen käsittelylinjastoilla laitteisiin ja aiheuta tukoksia.

Kertakäyttöastiat
Muoviset ja puiset sekä biohajoavat kertakäyttöastiat, -aterimet ja -kupit sekä likaiset kartonkiset kertakäyttöastiat lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Puhtaat kertakäyttöastiat voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. Suosi kuitenkin kestoastioita ja vähennät helposti jätteen määrää.

Kiuas
Sähkökiuas kuuluu sähkölaitteiden keräykseen. Sähkökiukaan voi palauttaa kauppaan uuden laitteen oston yhteydessä. Kauppojen vastaanotosta lisätietoja SER-Kierrätyksestä. Sähkökiukaan voi viedä myös jätekeskukselle tai -asemille, jossa se otetaan vastaan kotitalouksilta veloituksetta. Puukiukaan voi viedä metalliromun keräykseen jätekeskukselle tai -asemille. Muista poistaa kiukaasta kivet ja puukiukaasta myös tuhka.

Kiuaskivet
Normaalit saunan kiuaskivet voi hyödyntää omalla pihalla. Isot määrät kiuaskiviä on kätevintä viedä kerralla jätekeskukselle tai -asemille.

Käymäläjätteet
Huussi- eli käymäläjäte on kompostoitava omalla kiinteistöllä. Sitä ei saa haudata maahan eikä laittaa jäteastiaan. Kompostointi aloitetaan jo käymälässä, ja sitä jatketaan keräysastian tyhjennyksen jälkeen asianmukaisessa kompostorissa. Lopputuloksena saadaan ravinteikasta multaa käytettäväksi maanparannus- ja lannoiteaineena. Lisätietoa käymäläjätteiden kompostoinnista www.puhas.fi/lajittelu-ja-neuvonta/kompostointi.

Matkailuautojen ja -vaunujen kemialliset wc:t ja likaiset pesuvedet (harmaat vedet) voi tyhjentää useimmilla leirintäalueilla ja huoltamoilla. Vessanesteet sisältävät kemikaaleja, joten niitä ei tule muihin paikkoihin tyhjentää. Leirintäalueiden ulkopuolisista tyhjennyspaikoista löytyy lista mm. SF Caravan ry:n ylläpitämästä leirintäoppaasta. 

Pakkausjätteet
Erilaisten kesäherkkujen, kuten kasvisten, makkaroiden, jäätelön ja juomien pakkaukset ja kääreet lajitellaan materiaalin mukaan joko lasi-, metalli-, kartonki- tai muovipakkauksiin. Jos pakkaukset ja kääreet ovat likaisia ja niitä ei saa viileällä vedellä huuhtaisemalla riittävän puhtaaksi, ne kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Piknikviltti 
Käyttökelvottoman viltin voi laittaa polteettavaan jätteeseen. 

Puutarhakalusteet
Puutarhakalusteet otetaan vastaan jätekeskuksella tai -asemilla, jossa ne lajitellaan materiaalin mukaan. Muoviset puutarhakalusteet lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Puiset puutarhakalusteet lajitellaan puolestaan puujätteeseen.

Metalliset ja metallirunkoiset puutarhakalusteet lajitellaan metalliin ja tuolien pehmusteet poltettavaan jätteeseen. Pehmusteet voi laittaa myös poltettavan jätteen astiaan, jos ne mahtuvat sinne hyvin.

Teltta
Rikki menneen teltan polyesteri- tai nailonkangas laitetaan poltettavaan jätteeseen. Metalliset tukikepit ja -kaaret sekä kiinnityskoukut kuuluvat metallinkeräykseen ja lasikuituiset poltettavaan jätteeseen. Jos teltan osia ei ole mahdollista irrottaa toisistaan, lajitellaan teltta kokonaisuudessaan poltettavaan jätteeseen. Hyvälaatuisen teltan korjausmahdollisuuksista kannattaa kysyä, sillä korjauspalveluja on tarjolla ja korjaus jatkaa teltan käyttöikää.

Termospullo
Muovikuorinen termospullo lajitellaan poltettavaan jätteeseen ja metallikuorinen metallinkeräykseen.

Uima- ja muut lelut
Erilaiset uimalelut, kuten kellukkeet, uimarenkaat ja lötköpötköt voi laittaa poltettavan jätteen astiaan tai tuoda isommat määrät jätekeskukselle tai -asemalle. Muoviset lelut kuuluvat poltettavaan jätteeseen ja sähkölelut (toimii paristolla, akulla, aurinkokennolla tai liitetään pistorasiaan) sähkölaitteiden keräykseen.

Lämmintä ja vähäjätteistä kesää kaikille!