02.11.2020

Uusi kampanja tiedottaa biojätteen lajittelusta

 

Olemme yhdessä Suomen Kiertovoiman, Kuntaliiton sekä kunnallisten jätelaitosten kanssa kannustamassa Rakasta joka murua -kampanjassa asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska törmäämme yhä silloin tällöin takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin lajittelusta.

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta (biokaasua) sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy yhä biojätettä jopa yli 35 prosenttia. Yli 300 miljoonaa kiloa lajittelematonta biojätettä päätyy jätteiden polttolaitoksiin joka vuosi.

Biojätteen lajittelun ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä. Biojäte heikentää myös Riikinvoiman ekovoimalaitoksen tehokkuutta tuottaa sähköä ja kaukolämpöä, sillä biojäte sisältää paljon vettä ja suolaa. Suola aiheuttaa laitoksessa korroosiota eli ruostumista.

Puhas Oy:n toimialueella biojätteen lajittelua on pystytty parantamaan biojätekampanjoiden ja jäteneuvonnan avulla. Asiakkaita on innostettu perustamaan biokimppoja ja opastettu kompostoreiden tehokkaaseen käyttöön.

Pysy kuulolla ja seuraa kampanjaa sosiaalisen median kanavissamme!