19.11.2018

Vähennä vaarallista jätettä

Älä säilö vaaraa kotona.

Jokaisessa kodissa arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, liikkumisessa tai remontoidessa syntyy vaarallisia jätteitä. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi monet kosmetiikka tai harrastusvälineiden huoltamisessa käytetyt aineet ovat jätteinä vaarallisia.

Ennen vaarallisten aineiden hankkimista on syytä miettiä miten ne olisivat korvattavissa ympäristöystävällisillä aineilla. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuaineita tai kosmetiikkaa sekä käyttämällä ne loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.

Suomen Kiertovoima ja sen jäsenenä olevat kunnalliset jätelaitokset, kuten Puhas Oy, kääntävät tänä syksynä kampanjalla huomion kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää syntyvän vaarallisen jätteen määrää. Vaarallisen jätteen kampanja on osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Vaarallisen jätteen vähentäminen onkin koko Euroopassa tapetilla 17–25. marraskuuta. Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vaarallinenjate. Sivustolle vaarallinenjate.fi on koottu runsaasti tietoa vaarallisista jätteistä sekä vinkkejä niiden synnyn ehkäisyyn. Chat-asiakaspalvelu vastaa kuluttajien kysymyksiin sekä tarvittaessa neuvoo lähimmän vaarallisen jätteen vastaanottopaikan.

Yleisimpiä kotoa löytyviä vaarallisia jätteitä ovat käytöstä poiston yhteydessä muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, öljyt ja maalit. Näiden tuotteiden sisältämät vaaralliset aineet aiheuttavat väärään paikkaan joutuessaan pieninäkin pitoisuuksina haittaa terveydelle tai ympäristölle. Vaaralliset jätteet eivät kuulu viemäriin, luontoon tai kodin jäteastiaan. 

Kotitaloudet voivat toimittaa vaaralliset jätteet veloituksetta vastaanottopisteisiin tai kiertävään keräykseen Joensuun kantakaupungissa ja Hammaslahdessa, Heinävaarassa, Kiihtelysvaarassa ja Reijolassa.

Tiesitkö?

  •  Vaarallisen jätteen keräyksen järjestämisestä vastaa kunnallinen jätelaitoksesi.
  •  Lääkejätteitä voi palauttaa apteekkiin. Kunnan jätelaitos toimittaa lääkejätteet asianmukaiseen käsittelyyn.
  •  Paristojen ja kannettavien akkujen palautuspisteitä on puolestaan niitä myyvien liikkeiden yhteydessä.
  •  Lähimmän vaarallisen jätteen keräyspisteen löydät Suomen Kiertovoiman ylläpitämästä kierratys.info -palvelusta.

Lisätietoja:
www.vaarallinenjate.fi

Tommi Kukkonen
tommi.kukkonen@puhas.fi
050 591 4431