19.08.2019

Vinkkejä omenoiden käsittelyyn

Hyödynnä omenat itse, lahjoita muille tai toimita jätteenä jätekeskukselle tai Kontiolahden ja Polvijärven   jäteasemille

Omenoita vastaanotetaan jätekeskuksella  sekä Kontiolahden ja Polvijärven jäteasemilla puutarhajätteen hinnalla (sis. alv. 24 %):

  • henkilöautokuorma 5 € 
  • peräkärrykuorma 10 € 

Omenoita, myös muumiotautisia, voi laittaa biojätteen tai poltettavan jätteen astiaan mutta ei suuria määriä kerrallaan. Suuret määrät omenoita tekevät jäteastian liian painavaksi ja houkuttelevat astiaan mm. ampiaisia.

Ensisijaisesti omenat kannattaa säilöä vaikka tuoremehuksi, soseeksi tai hilloksi. Jos omat kaapit ovat jo täynnä, ylijäämäsatoa voi tarjota ystäville tai naapureille. Hyviä kohteita ovat myös koulut, päiväkodit ja hevostallit. 

Elintarvikejätteen kompostoriin omenia voi laittaa pilkottuina pieninä määrinä (enintään sangollinen kerrallaan). Komposti pitää muistaa kääntää, ja kuivikettakin on lisättävä. Avokompostiin omenoita ei kannata laittaa, sillä ne houkuttelevat paikalle eläimiä.

Näin kompostoit muumiotautiset ja huonoksi menneet omenat

Laita omenat tasapohjaiseen sankoon tai saaviin ja hakkaa ne tasakärkisellä lapiolla silpuksi. Laita omenasilppu kerroksittain jyrsijäsuojattuun puutarhakompostiin puutarhan muun, kuivemman jätteen kanssa. Kun kompostin lämpötila nousee korkealle, muumiotaudin aiheuttajasieni tuhoutuu parin vuoden kompostoinnin aikana, ja tauti ei leviä syntyvän kompostimullan mukana.