SOPIVAT ASTIAT YHTEISÖJEN JÄTTEILLE

Astiakoot ja lajittelu

Kiinteistön jäteastioiden kokoon, määrään sekä lajiteltaviin hyötyjätteisiin vaikuttavat yhteisön omien resurssien ja ympäristöohjelmien nojalla mm. kunnalliset jätehuoltomääräykset. Jätehuoltomääräyksissä määritellään, mitä jätejakeita yhteisössä tulee lajitella.

Uutta jäteastiaa hankkiessa on hyvä varmistaa, että se on pyörällinen, konekuormaukseen soveltuva ja tehty säiden vaihtelun kestävästä muovista. Hyvä merkki laadusta on usean vuoden runkotakuu ja se, että jäteastiassa on selvästi näkyvissä astian merkki ja valmistajan leima. Jäteastioita myyvät Puhas Oy, rautakaupat ja jätteenkuljetusyritykset.

Huomioittehan, että tyhjennyksessä rikkoutuvia Justus -jäteastioita ei korvata asiakkaille, sillä kyseinen astia soveltuu huonosti koneelliseen kuormaukseen. Justus -astioita tyhjennetään kuitenkin niin kauan, kun astia pysyy ehjänä.

Jäteastioiden maksimipainot

240-litraisen jäteastian saa täyttää jätehuoltomääräysten mukaan enintään 60 kg painavaksi ja 660-litraisen jäteastian enintään 80 kg painavaksi. Painorajoista johtuen esimerkiksi biojäteastian saa täyttää enintään puoliväliin.

Jäteastioiden kunnossapito

Lumitöistä, hiekoituksesta, siivouksesta, keräysvälineen korjauksesta ja puhdistamisesta yms. kunnossapidosta vastaavat keräysvälineiden haltijat. Kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset eivät sisälly jäteastioiden tyhjennyshintoihin.