Palvelemme tänään

Asiakaspalvelu 013 318 198 9–15 9–15 9–15 9–15 9–15 Suljettu Suljettu 1.1.2024 Suljettu

Kontiokaari itsepalveluasema 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 13–19 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, henkilökunta paikalla 9–15 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 1.1.2024 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 25.1.2024 6–8 ja huoltotöiden jälkeen 11–22

Kontiosuon jätekeskus 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne 8–16 raskasliikenne Suljettu Suljettu 1.1.2024 Suljettu

Enon jäteasema Suljettu Suljettu Suljettu Suljettu Suljettu Suljettu Suljettu 3.1.2024 12–14 7.2.2024 12–14 6.3.2024 12–14 3.4.2024 12–14 1.5.2024 Suljettu 5.6.2024 16–18 3.7.2024 16–18 7.8.2024 16–18 4.9.2024 16–18 2.10.2024 12–14 6.11.2024 12–14 4.12.2024 12–14

Ilomantsin jäteasema 9–13 Suljettu Suljettu 15–19 Suljettu Suljettu Suljettu 25.12.2023 Suljettu 1.1.2024 Suljettu

Kontiolahden jäteasema 15–19 Suljettu Suljettu 9–13 Suljettu Suljettu Suljettu 1.1.2024 Suljettu

Liperin itsepalveluasema Myllynkaari 6–22 6–22, henkilökunta paikalla 14–18 6–22 6–22 6–22 6–22 6–22 26.12.2023 6–22, ei vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden eikä maksuttomien jätteiden vastaanottoa 20.12.2023 12–22 15.1.2024 8–20

Polvijärven jäteasema Suljettu 9–13 Suljettu 14–18 Suljettu Suljettu Suljettu 26.12.2023 Suljettu

Liity jätehuoltoon

Tarjoamme asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöille poltettavan jätteen keräykseen kolme vaihtoehtoa. Valitse sopivin!

Näin jätehuolto toimii

Jäteastia on kiinteistön omassa käytössä.

Jätehuollon vuosikustannus koostuu perusmaksusta ja keräysastian tyhjennysmaksuista.

Tuomme uusille asiakkaille maksutta poltettavan jätteen astian, koko enintään 660 l. Jäteastia on Puhaksen omaisuutta, mutta asiakas huolehtii jäteastian kunnossapidosta.

Vaihdamme myös vanhan jäteastian maksutta uuteen astiaan, jos se on rikkoutunut ja tulee käyttöikänsä päähän.

Keräyspaikka ja kunnossapito

Keräysastia on sijoitettava paikkaan, johon pääsee jäteautolla vähintään 10 metrin päähän tyhjentämään jäteastia turvallisesti ja tarpeetonta haittaa aiheuttamatta. Esimerkiksi taajamassa jäteastian hyvä paikka voi olla pihatien ja kadun liitymän lähellä. Katso lisää keräyspaikan vaatimuksista jätehuoltomääräyksistä

Keräyspaikan järjestäminen ja kunnossapito ovat kiinteistön haltijan vastuulla.

Tilaa palvelu

Suosittelemme tätä vaihtoehtoa, jos jätettä syntyy vähän tai kulkuyhteydet kiinteistölle ovat raskaalle jäteautolle hankalat.

Näin jätekimppa toimii

Jäteastia on usean kiinteistön käytössä, jolloin myös tyhjennyskustannukset jaetaan. Tuomme uusille kimpoille maksutta poltettavan jätteen astian, koko enintään 660 l. Jäteastia on Puhaksen omaisuutta, mutta kimppa huolehtii jäteastian kunnossapidosta.

Osakkaat  päättävät tyhjennysvälin ja kustannustenjaon. Samaa kimppa-astiaa voivat käyttää sekä vakituiset asukkaat että vapaa-ajan asukkaat. Taajamassa kiinteistöjen tulee olla samassa tai naapurikortteleissa, enintään kilometrin päässä jäteastiasta. 

Kimpalle on nimettävä kimppaisäntä, joka hallinnoi kimppaa. Kimppaisäntä hoitaa käytännön asiat, kuten osakkaiden hyväksymisen kimppaan ja tyhjennysvälien muutokset.

Jätehuollon vuosikustannus koostuu perusmaksusta ja keräysastian tyhjennysmaksuista. Perusmaksu laskutetaan jokaiselta kimpan osakkaalta kerran vuodessa. Lasku tyhjennyksistä osoitetaan joko kimppaisännälle tai suoraan jokaiselle osakkaalle.

Keräyspaikka ja kunnossapito

Keräysastia on sijoitettava paikkaan, johon pääsee jäteautolla vähintään 10 metrin päähän tyhjentämään jäteastia turvallisesti ja tarpeetonta haittaa aiheuttamatta. Esimerkiksi taajamassa jäteastian hyvä paikka voi olla pihatien ja kadun liitymän lähellä. Katso lisää keräyspaikan vaatimuksista jätehuoltomääräyksistä

Jätekimpan osakkaat sopivat keskenään keräyspaikan järjestämisestä ja kunnossapidosta.

Perusta kimppa

Suosittelemme tätä vaihtoehtoa, jos oman jäteastian tai kimppa-astian käyttö ei sovellu kiinteistölle esim. syrjäisen sijainnin tai hankalien kulkuyhteyksien vuoksi.

Näin se toimii

Kiinteistön haltija vie jätteen ylläpitämäämme aluekeräyspisteeseen. Asiakaspalvelumme auttaa löytämään sopivan aluekeräyspisteen.

Jätehuollon vuosikustannus koostuu perusmaksusta ja aluekeräyspistemaksusta (vuosimaksu).

Liity aluekeräyspisteeseen

TERVETULOA ASIAKKAAKSEMME!

Tilaa jätehuoltopalvelut kätevästi sähköisen asioinnin kautta silloin, kun sinulle sopii.
Voit tehdä täällä myös kompostointi-ilmoituksen.

Usein kysyttyä poltettavan jätteen keräyksestä

Omakotitaloilla ja vapaa-ajan asunnoilla yleisin jäteastian koko on 240 litraa. Saatavilla on lisäksi 140, 360 ja 660 litraisia astioita. Astiakokoon vaikuttaa taloudessa syntyvän jätteen määrä ja se, kuinka tarkasti jätteet lajitellaan. Vaippaikäisten perheessä jätteitä kertyy yksinelävää enemmän.

Tuomme uusille asiakkaille maksutta poltettavan jätteen astian, koko enintään 660 l.

Lisäksi myymme Kontiosuon jätekeskuksella sekä Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven jäteasemilla poltettavan jätteen astioita (asiakoot 140, 240, 360 tai 660 litraa). Jäteastiat ovat jätehuoltomääräysten mukaisia, koneelliseen kuormaukseen soveltuvia pyörällisiä astioita. Hinta sisältää astian myyntipaikasta noudettuna. Voit tilata myytäville jäteastioille myös kotiinkuljetuksen. Hinta määräytyy kuljetusmatkan mukaan, ja matka lasketaan joko jätekeskukselta tai lähimmältä jäteasemalta toimitusosoitteeseen.

Poltettavan jätteen tyhjennysväli voi olla 1, 2, tai 4 viikkoa riippuen asuinalueesta. Jos kiinteistö on mukana biojätteen erilliskeräyksessä tai biojäte kompostoidaan, tyhjennysväli voi olla 8 viikkoa. Asiakaspalvelumme auttaa sinua sopivan tyhjennysvälin valinnassa.

Kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus, jonka voit tehdä sähköinen asiointi-palvelussamme. 

Kiinteistöillä, joilla asuu vakituisesti vain 1–2 henkilöä, tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa. Asiasta on tehtävä ilmoitus kirjallisesti Joensuun alueelliselle lautakunnalle ja seuraavien ehtojen on täytyttävä:

  • syntyvä jätemäärä on vähäinen
  • jäteastian koko on enintään 240 litraa
  • biojäte (elintarvikejäte) erilliskerätään tai kompostoidaan.
  • pakkausjätteet ja keräyspaperi lajitellaan ja viedään ekopisteille.

Lue lisää tyhjennysväleistä jätehuoltomääräyksistä >

Taajamissa pihat ovat usein pieniä ja nykyisin yhä useammin myös kivettyjä. Painava jäteauto voi helposti vahingoittaa pihan rakenteita pienessä tai kantavuudeltaan puutteellisessa pihassa, minkä vuoksi pihoihin ajaminen on taajamissa pääsääntöisesti kielletty.

Jätteenkuljettaja noutaa jäteastian pihasta jalan, minkä vuoksi jäteastian sijoituspaikan on hyvä sijaita pihatien liittymän tuntumassa. Mikäli turvallisuussyistä on tarpeen, jäteautolla voidaan ajaa myös pienkiinteistön pihaan.

Ota yhteys asiakaspalveluumme, jotta astiarikon ajankohta tulee kirjatuksi. Todennäköisesti jätteenkuljettaja on jo raportoinut astiarikosta sähköisen ajonohjausjärjestelmän kautta. Selvitämme asiaa ja olemme sinuun yhteydessä.

Talvella yleisin syy on jätteen jäätyminen kiinni astiaan. Muulloin jätteen jumiutuminen astian pohjalle voi johtua liian tiiviisti pakatusta jäteastiasta, ts. jätettä on juntattu jäteastiaan, jotta sitä mahtuisi sinne enemmän.

Jäteastia tyhjennetään koneellisesti, eikä pohjalle tiivistetty jäte aina irtoa. Varmista, että astiaa ei ole pakattu liian täyteen ja että jätteen joukossa ei ole nesteitä, jotka voisivat jäätyä kiinni pohjaan.

Näissä tilanteissa sinun on viisainta irrottaa astian pohjalle jäänyt jäte ja jättää se säkissä jäteastian viereen. Ylimääräistä jätettä ei ole suositeltavaa tiivistää jäteastiaan, sillä tiivistäminen voi rikkoa jäteastian.

Koska astian pohjalle jäänyt jäte on usein tiukassa ja sen irrotteluun voi kulua aikaa, on jätteenkuljettajia ohjeistettu olemaan irrottelematta tiivistynyttä jätettä astian pohjalta.

Astian sorkkiminen on myös työturvallisuusriski, sillä jätteenkuljettaja ei voi tietää, mitä astiassa on. Kuljettajalla on lupa kipata jäteastiaa pari ylimääräistä kertaa, jos kaikki jäte ei heti irtoa astiasta ensimmäisellä kippauksella.

Jäteastian haltijana huolehdi siitä, että jäte ei jäädy tai jumiudu pohjalle.

Jätteenkuljettajien päivittäinen ajoreitti on pitkä, minkä vuoksi kaikki ylimääräiset viivästykset on karsittu minimiin. Kuljettajia on ohjeistettu, että heidän ei tarvitse mennä soittamaan ovikelloa. Jos asiakas on pihamaalla, voi kuljettaja pyytää siirtämään autoa.

Jäteastian luo on aina oltava esteetön pääsy. Jäteastian paikka kannattaa valita siten, että auton paikoitusta ei tarvitse muuttaa tyhjennyspäivän vuoksi. Tyhjennyspäiväkin voi joskus muuttua arkipyhien ja kalustorikkojen vuoksi.

Siirtomaksu on lisämaksu siitä, että jäteastiaa siirretään käsin keräilypaikasta autoon yli 10 metriä. Maksulta voi välttyä sijoittamalla jäteastian pihatien liittymään. 

Haja-asutusalueella siirtomaksua ei synny, jos jäteauto pääsee 10 metrin päähän jäteastiasta. Keräyspaikan vaatimuksista on lisätietoa jätehuoltomääräyksissä.

Jäätyneet astiat ja pihat sekä tekemättömät lumityöt tuovat aina tapaturmariskejä. Täyden jäteastian raahaaminen lumessa on raskasta, ja lisäksi astian pyörät voivat lukkiutua ja rikkoutua. Jätteenkuljettajia on ohjeistettu siten, että jäteastiaa ei saa tyhjentää, ellei sitä ole mahdollista tehdä turvallisesti.

Kuljettajat tyhjentävät aina ne jäteastiat, jotka he saavat turvallisesti kuljetettua sijaintipaikaltaan autoon ja takaisin. Huolehdi siis lumitöistä myös jäteastian luona ja ympäristössä sekä muista hiekottaa kulkuväylät.

Jäteautossa akseliväli on lyhyt, mikä aiheuttaa suurta pistemäistä kuormitusta toisin kuin tukkirekalla, jolla akseliväli on pitkä ja paino jakautuu isommalle alueelle.

Koska jäteauto voi painaa yli 26 tonnia ja jäteautossa paino keskittyy auton takaosaan, ei jäteauto pysty ajamaan pehmeällä alustalla (esim. nurmikko tai puutteellisen kantavuuden omaava tie) ilman riskiä pihan tai auton rikkoutumisesta.

Jäteauton raideleveys on eri kuin henkilöautossa. Jäteauto voi myös painaa jopa yli 26 tonnia, ja talviaikaa erityisesti liukkailla teillä voi syntyä isoja vahinkoja, jos kuljettaja menettää auton hallinnan.

Jos piha on talvella usein liukas, kannattaa jäteastian paikka muuttaa talven ajaksi isomman tien varteen

Jäteautot eivät aja ilman kirjallista lupaa yksityistielle, jossa on voimassa painorajoitus.

Halutessanne sallia jäteauton ajon painorajoitetulle tielle voitte pyytää asiakaspalvelustamme lupalomakkeen postitettavaksi tiehoitokuntanne puheenjohtajalle tai sihteerille. Kun tiehoitokunnan edustaja on allekirjoittanut luvan ja lähettänyt sen meille, on lupa voimassa. Muistattehan, että jätteenkuljettaja voi oman arvionsa perusteella jättää ajamatta huonokuntoiselle tielle.

Jos tien kunto on huono eikä tie varmuudella kestä jäteauton painoa (jopa yli 26 tonnia), niin suosittelemme jäteastian sijoittamista painorajoitetun tien risteykseen niin, ettei painorajoitetulle tielle tarvitse ollenkaan ajaa. Tämä on hyvä ratkaisu myös kelirikon aikaan.